Parfum – A Nose Really Knows

Parfum. Köln. Parfum. Apa de toaleta. Aburi. Spray. Vaporizator. Pulverizator. Sunt atât de multe cuvinte, dar atât de puțin cunoscute despre lucrurile pe care le punem pe corpul nostru. Ce este? Cum facem război? Cine poate purta ce tip de parfum? Există un aer de mister în jurul unui produs care este folosit de milioane din întreaga lume. Chiar dacă există o incertitudine sigură, știm un lucru: ne place și miroase foarte bine.

Parfum. Ce este? Ei bine, pur și simplu… este cuvântul francez pentru parfum. Parfumul este o combinație de uleiuri esențiale, compuși de aromă, fixative și solvenți. Toate acestea sunt amestecate pentru a produce compușii cu miros dulce pe care îi punem pe corpul nostru. Acești compuși pot fi produși sintetic sau derivați din surse naturale.

Ideea de parfum există de foarte mult timp. Adică, până și fetele din vechime au vrut să mirosească bine! Primul chimist (și parfumier) din lume, o femeie pe nume Tapputi, a parfumuri orientale fost menționată pe o tabletă cuneiformă antică din Mesopotamia datată din mileniul II î.Hr. Arta de a face parfum a fost documentată pe scară largă și despre care s-a vorbit de-a lungul analelor istoriei. În secolul al XIV-lea, florile au început să fie cultivate pentru adaosul lor olfactiv la flori. Între secolele al XVI-lea și al XVII-lea s-a crezut pe scară largă că parfumul era folosit de cei bogați pentru a masca mirosurile corporale din cauza băilor rare. Până în secolul al XVIII-lea, în Europa se cultivau plante cu miros dulce, care este încă considerată a fi centrul designului parfumului.

Parfumul este mai mult decât plante și uleiuri puse împreună pentru a mirosi frumos. Există și un element foarte uman în fabricarea parfumurilor. Această persoană, parfumierul, este adesea denumită „nez”, care este cuvântul francez pentru nas. Ei sunt numiți așa deoarece cei mai mari parfumieri sunt dotați cu un simț al mirosului acut și delicat și o abilitate peste medie în compoziția mirosului. Parfumierul trebuie privit ca un artist priceput a cărui pânză sunt sticlele elegante de parfum pe care le râvnim.